90 000 дка горски площи са изгорели при пожари в страната
90 000 дка горски площи са изгорели при пожари в страната / Impact Press Group, архив
90 000 дка горски площи са изгорели при пожари в страната
56176
90 000 дка горски площи са изгорели при пожари в страната
  • 90 000 дка горски площи са изгорели при пожари в страната

Милиони левове са похарчени за гасене на пожари в страната. Изгорели са 90 000 дка горски площи и 50 000 дка сухи треви. Това обяви пред Дарик главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. По думите му ако прогнозите на синоптиците за проливен дъжд на 20 септември се сбъднат, пожарната обстановка в страната ще се нормализира.

Голяма част от пожарите това лято са предизвикани от човешка небрежност, каза още гл. комисар Николов. Все още се разследва пожарът в района на „Бистришко бранище”, на Витоша. Работи се по всички версии, включително и умишлен палеж.

Всички огнеборци, положили извънреден труд, ще получат бонуси, добави Николов. Той обяви още, че в момента се обсъжда да бъдат назначени 280 нови огнеборци. На 14 септември ще бъдат разпределени още 42 специализирани автомобила в страната. До края на годината ще бъдат доставени отново с европейски средства 10 пожарни автомобила и 18 специализирани автомобила. Очаква се огромна сума за оборудване на пожарникарите, посочи още главен комисар Николов.

9000 са в момента огнеборците в страната. Главен комисар Николов призна, че има проблем с липсата на доброволни пожарникари. Според него огнеборците наистина не работя в добри условия на труд. Той обяви, че в момента се строят четири нови пожарни служби. Предвидено е през периода 2014-2020 г. да бъдат ремонтирани 90% от пожарните служби в страната.

Тази сутрин главен комисар Николай Николов се е срещнал със синдикалистите. По отношение на това дали се готвят протести от пожарникарите за лошите условия на труд, той бе категоричен, че би застанал зад всяко едно справедливо решение на огнеборците.

Пожарната обстановка в България в момента е спокойна. Все още продължават гасителните дейности в Чепеларе, Рила и Родопите, каза още главен комисар Николай Николов.

Цялото интервю с главен комисар Николай Николов чуйте в прикачения звуков файл