9 служители на ГКПП-та аут след въвеждане на „единен фиш”
9 служители на ГКПП-та аут след въвеждане на „единен фиш” / netinfo

Девет служители от два гранични пункта са уволнени за подкуп след стартиране на системата „единен фиш” – при нея се плаща само на едно гише. Информацията бе съобщена по време на пресконференция на министъра на държавната администрация Николай Василев, който инспектира граничен пункт Капитан Андреево.

Двама от уволнените са служители на ГКПП Златарево. Те са взели пари при контрол на теглото.

Другите уволнени са служители на граничен пункт Капитан Андреево. Една от служителките е забелязана с подкуп лично от Валери Григоров, съветник по граничните въпроси на министър Николай Василев. Вчера служителката е взела 5 лева, а в кабинета и е намерена пачка с долари.

Уволнени са и петима служители от ветеринарния контрол на граничен пункт Капитан Андреево. Това същност е един от дефектите на системата „единен фиш” и една от целите й – пресичане на корупцията.

Пред Дарик радио директорът на „Гранична полиция” главен комисар Красимир Петров заяви, че вероятно ще има опити от служители по пунктовете за саботиране на системата от служители, които досега са събирали такси.

Никой няма да попречи на държавата да въведе тази система по външните граници, категоричен бе министър Николай Василев.

Стана ясно още, че от пробното въвеждане на системата на граничен пункт „Капитан Андреево реално в бюджета за около две седмици са постъпили около 300 хиляди лева.