9 млн. лв. е преразходът на болниците
9 млн. лв. е преразходът на болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
9 млн. лева е отчетеният преразход на болниците у нас
53293
9 млн. лева е отчетеният преразход на болниците у нас
  • 9 млн. лева е отчетеният преразход на болниците у нас

9 млн. лева е отчетеният преразход на болниците у нас. Това стана ясно на пресконференция на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков. Сред изброените примери бяха бургаската болница с над 400 000 лева преразход и "Пирогов".

Д-р Цеков обясни, че има болници, които са надхвърлили разходите си само с 260 лева и изрази мнение, че е редно мениджърите да планират дейността си според бюджета: "Констатираме едно значително завишаване на обемите спрямо миналата година, тоест, ако минала година сме имали, образно казано - 100 случая с инсулт на територията на дадена област, сега дадена болница е обявила, че има нова дейност "лечение на инсулт" и изведнъж инсултите стават 140. Има генериране на нов поток от пациенти. Ние не виждаме откъде идва той, защото всички болници показват същите резултати, каквито са имали през миналата година като обеми".

По отношение на цените на лекарствата стана ясно, че в договарянето на отстъпките на медикаментите за злокачествените заболявания вече е приключило, а в момента текат процедурите по подписването на договорите с доставчиците. "Към момента са изготвени 40 договора за отстъпки от стойността с между 5% и 90%, за 73 лекарства - от 5% до 50%, за 50 медикамента - над 50%", обяви Николина Първанова, директор отдел "Лекарствена политика".

В Здравната каса са направени и сериозни структурни промени, като от постовете им са освободени петима души. С нови директори са "Лекарствена политика", "Обща администрация", "Медицински дейности", "Контрол на болничната помощ" и "Финансов контрол".