9 883 са разкритите престъпления, извършени от непълнолетни през 2006
9 883 са разкритите престъпления, извършени от непълнолетни през 2006 / netinfo

Броят на разкритите престъпления, извършени от непълнолетни през 2006 година, е 9 883, каза министърът на вътрешните работи Румен Петков на Международна конференция за подобряване на междуинституционалното сътрудничество в превенцията на младежката престъпност.

Вътрешният министър посочи, че броят на разкритите престъпления през 2005 година е бил 11 038. Броят на извършените противообществени прояви от малолетни лица през 2006 година е 2 766, посочи Петков. През 2005 техният брой е 3 845. Вътрешният министър добави, че най-често малолетните и непълнолетните извършват престъпления срещу собствеността. Кражбата е най-често извършваното престъпление сред подрастващите, посочи Петков.

Значим е и делът на престъпления, свързани с наркотици и хулиганство, добави той. Министърът на вътрешните работи каза, че главните насоки в превантивната дейност на МВР в тази област са свързани с борбата срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - коректно възпитателна и профилактична дейност с децата, които са установени като правонарушители, и противодействие и разкриване на престъпленията срещу малолетни и непълнолетни лица.

Според Румен Петков корекцията на девиантното поведение е сложен и продължителен процес, в който са ангажирани голям брой институции и организации. Застрашените подрастващи трябва да усещат, че около тях има хора, които са загрижени за съдбата им, каза Румен Петков.