895 млн. евро са парите от ЕС по програмата за човешките ресурси до 2020-а
895 млн. евро са парите от ЕС по програмата за човешките ресурси до 2020-а / снимка: БГНЕС

Социалното министерство има готовност да стартира първите три схеми от новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" през лятото, съобщи ресорният министър Хасан Адемов пред депутатите от социалната комисия в парламента.

Първата схема се нарича "Активни работещи младежи" и ще осигурява стаж при работодател за младежи, предимно за тези до 24 години. За нея са предвидени 20 милиона лева за 2014 година, които ще бъдат осигурени от националния бюджет или от средствата за авансови плащания, които са на стойност 1 процент от средствата по оперативната програма. Стажантската програма ще обхване 5700 младежи, като тяхното набиране може да стане наведнъж или поетапно, обясни Хасан Адемов. По данни на министерството средната работна заплата по сега действащите схеми за стажанти е 700 лева.

Втората програма е насочена към подкрепа на работодатели, които да наемат лица от уязвимите групи на пазара на труда.

Третата схема се нарича "Независим живот" и е продължение на сегашната схема "Алтернативи", която осигурява услугата Личен асистент за хора с увреждания. Предоставянето на услугата ще продължи да бъде с индивидуален бюджет, според потребностите на всеки ползвател.

Министър Адемов увери, че няма да се допусне прекъсване на услугата в периода между двата програмни периода.

За схемата "Алтернативи" има осигурено европейско финансиране до август.

Бюджетът на новата оперативна програма е 895 милиона евро.