870 българи се нуждаят от животоспасяващи трансплантации
870 българи се нуждаят от животоспасяващи трансплантации / снимка: БГНЕС

В Европа над 56 000 души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани, а у нас нуждаещите са 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек - 807. По закон органи се даряват безплатно и доброволно. Осъжда се всякакво предлагане и приемане на парични средства срещу даряването на част от тялото.

България се включи в отбелязването на Европейския ден на донорството.

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят" е мотото на кампанията тази година, която премина с различни инициативи в столичния парк "Заимов" с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация и Българския съюз на трансплантираните.

Отбелязването на този ден е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация.

Организаторите на Европейския ден на донорството в България призоваха хората да говорят по темата. Виктор Паскалев от Националната пациентска организация: "Тъй като в България не могат да се вземат органи и тъкани без съгласието на близките на донора, се обръщаме към всички с молба да разговаряме с нашите близки и да им кажем какво мислим по този въпрос. Това ще даде възможност в съдбовния момент те да вземат адекватно решение на база на нашите желания".

Организаторите раздадоха награди на редица лекари, сред които и проф. Милан Миланов: "Ние сме донори на ум, на хляб, на живот, на домати... Вярно е, че донорството на органи е на върха на това донорство като добрина, като чувства. Защо така, както даряваме живота си с деца, с хляб, с домати, с месо, с мисли, с идеи, да не даряваме и органи?!"

Стефан е на 13 години. Още като бебе се налага да му бъде трансплантиран черен дроб, а донор става баща му. Казва, че самият той би станал донор един ден: "Човешкият живот е много важно нещо и когато някой се нуждае от орган и има възможност да се дари, нека да го направи".

Освен лекари организаторите наградиха и победителите в конкурса за детска рисунка "Частица от теб може да бъде за някого целия свят".

В Градината на донорите в столичния парк "Заимов" бяха засадени две рози в памет на последните донори през тази година.