8433 случая е разгледал като вицепрезидент Ангел Марин
8433 случая е разгледал като вицепрезидент Ангел Марин / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
8433 случая е разгледал по време на работата си като вицепрезидент Ангел Марин
50552
8433 случая е разгледал по време на работата си като вицепрезидент Ангел Марин
  • 8433 случая е разгледал по време на работата си като вицепрезидент Ангел Марин

8433 случая е разгледал по време на работата си като вицепрезидент Ангел Марин. Това съобщи самият той на съвместната пресконференция с предишния държавен глава Георги Първанов.

На срещата с журналисти отговори получиха само въпроси по темата със сформираната временна парламентарна комисия за проучване на помилванията, даване на гражданство и опрощаване на несъбираеми вземания в периода 2002 - 2011 г.

Ангел Марин посочи, че за двата си мандата от 2002 до 2012 г. е помилвал 533 души и не уважил молбите на други 7900 осъдени. По думите му, в последните дни е прегледал на лаптопа си всички молби за помилвания - дали няма нещо скандално.

Марин е помилвал 233 души, осъдени за убийство. Във 28 случая е отхвърлил предложение за даване на българско гражданство. Шестима души е помилвал с присъда за изнасилване. В два случая е помилвал преди изпълнението на наказанието 22-годишен младеж за участие в кражба на коли и Денислав, който бил с условна присъда за кражба на колело, върнал го, но после задигнал кафемелачка.

Посещението на Яне Янев при Марин с ходатайство за помилването на Васил Пашов, за което лидерът на РЗС отрича, било записано в дневника на кабинета му.

"38 години съм бил в ракетни войски, артилерията, и три са били нормите на поведение и работа- точност, време и спазване на правила. По това се оценява всеки офицер и генерал в ракетни войски. Удивително е как може млад човек, такава девича памет, такава непорочна памет... Тази стена зад вас, която виждам, че е черна, как да ви докажа, че е черна, ако вие казвате, че тя е бяла? Безсилен съм, признавам си, не мога да го направя. Но си мисля защо толкова се страхува от това ходатайство? Аз казах, че не виждам нищо лошо в това, че е дошъл при мен, за да сподели проблема на един човек и че всички държавни институции са били на мнение, че той трябва да бъде помилван. Аз мисля, че това е единственото свястно дело в неговия живот, а той се отрича от него!", коментира Ангел Марин.