80 жалби са постъпили в ЦИК в изборния ден
80 жалби са постъпили в ЦИК в изборния ден / снимка: Sofia Photo Agency

80 са постъпилите жаби в Централната избирателна комисия от началото на деня досега. Говорителят на комисията Бисер Троянов обясни пред Дарик, че жалбите касаят предимно сигнали за извършени нарушения на територията на общински избирателни комисии, голяма част от тях са препратени за разглеждане към съответните комисии.

Това, което още в началото на изборния ден реши Централната избирателна комисия, са отмяна на две решения на общински комисии в Макриш и Копривщица по повод отказ да бъдат регистрирани застъпници на определени партии и коалиции.

Централната избирателна комисия взе принципно решение, с което се забрани използването на печата на секционната избирателна комисия върху документи за самоличност на явили се избиратели – най-вече задгранични паспорти, старите паспорти, върху билетите за пътуване от Турция до България и обратно, или други служебни бележки, тъй като печатът на секционната избирателна комисия е предназначен само за подпечатване на избирателните бюлетини, обясни Троянов.

Средната избирателна активност към 15 ч е 26,91 %. Следващите обобщения на тези данни ще се извършат малко преди затварянето на изборните секции към 19 ч, допълни говорителят на Централната избирателна комисия.

Постъпили са и други сигнали за нарушения – искане за касиране на изборите, заради това че има разменени имена на листата в Димово, Видинско. Централната избирателна комисия е приела, че поправката на фактически грешки при разменени имена или неточности в бюлетината се извършва след решение на Общинската избирателна комисия – изборите не могат да бъдат спрени, нито да бъдат отпечатвани нови бюлетини, заяви Бисер Троянов.

В три от селата, където има висока избирателна активност – около 90%, са свършили бюлетините и се е наложило избирателите да изчакат доставката на резервни бюлетини. Искаше се от Общинската избирателна в Якоруда да се удължи изборният ден. Становището на ЦИК е, че изборното време не може да се удължи повече от законоустановеното до 19 ч, а ако има негласували избиратели дори и по повод това, че не са могли да упражнят правото си на глас във времето, когато не е имало бюлетини, то след 19 ч се допускат да гласуват, след като им се вземат самите личните карти, каза Бисер Троянов.

Погрешни указания е давал председателят на Общинската избирателна комисия в Девин относно отстраняване на представители на политическа партия в село Триград. Тъй като няма нотариално заверени пълномощни Централната избирателна комисия прие, че подобни недопустими указания за разпореждане на председателя са незаконосъобразни и председателят е бил отстранен с решение на общинската комисия.

Получихме сигнал заради това, че в квадратчето в една от бюлетините за общински съветник на Ардино е имало някаква точка. От представената ни по факс бюлетина това не може да се установи дали е умишлено, или е въпрос на отпечатване и размастиляване, което не прави във втория случай бюлетината недействителна, поясни Троянов. Така че решение по този казус Централната избирателна комисия не е взела, изборите не могат да бъдат касирани. Отмяната на изборните резултатите могат да станат само с решение на съответния Окръжен съд.