/ БГНЕС, архив
8-годишно дете е най-малкият донор у нас, спасил живота на три други деца, две от които в чужбина. Това разказа д-р Марияна Симеонова, директор на агенцията по трансплантация, по време на Европейската седмица на донорството във Военномедицинска академия.
 
Листата на чакащите за трансплантация е постоянна и броят им не намалява. 1000-1200 са пациентите, които всяка година чакат да бъдат трансплантирани. Най-много са нуждаещите се от бъбрек, обясни д-р Симеонова. От началото на годината във ВМА са извършени 7 трансплантации на черен дроб, а за последните 10 години са общо 63. Последната бе направена преди седмица, когато бе спасен животът на 28-годишен мъж, разказа проф. Венцислав Мутафчийски, временно изпълняващ длъжността директор на болницата, отбелязва "24 часа".
 
Трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 28-годишен мъж

"В България хората са склонни към донорство", категорична е д-р Симеонова. Държавата ни обаче заема едно от последните места в Европа по брой донори, твърди проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.
 

БГНЕС, архив


Проф. Владов и проф. Крум Кацаров изказаха своята благодарност към близките на донорите и колегите си, благодарение на които трансплантацията на черен дроб вече е рутинна дейност.
 
Лекари от ВМА извършиха поредна трансплантация на черен дроб

На събитието в болницата присъства и футболната легенда Георги Велинов - Джони, който е вторият трансплантиран пациент във ВМА. Той изрази благодарността си към професорите Владов и Кацаров, които извършват операцията му преди 10 години.