8 години затвор за Баретата
8 години затвор за Баретата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
8 години затвор за Баретата
50140
8 години затвор за Баретата
  • 8 години затвор за Баретата

Златомир Иванов-Баретата беше осъден на осем години затвор. Софийският градски съд го призна за виновен по обвинение за лидерство на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Съдът го оневини за поръчителството на убийството на Румен Стефанов-Алф. За това обвинение миналата седмица прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода за Баретата. Присъдата идва седмица след поредния критичен доклад на Европейската комисия.

Освен Баретата, подсъдими за разпространение на дрога са още 20 души. Престъпната група беше сериозно стопена от съда, след като половината от тях бяха намерени от съда за невинни, а останалите получиха различни присъди - от година и половина до пет години затвор. След като чу присъдата си Баретата с усмивка отговори: „По същата логика можеше да ме осъдят за абсолютно всичко, даже и за ядрено оръжие. Вие сметнахте хванатите наркотици за колко лева са? Общо около 1000 лева. Те можеше да кажат, че продавам и обогатен уран по същия начин. Само организатори хванати, работници няма. Всъщност, нали в България си невинен до доказване на противното. Точно обратното, съдят ме предварително".

Другият подсъдим за убийството на Алф Мартин Димитров също беше оневинен по това обвинение. Престъпното сдружение било известно сред подземния свят като „Фирмата", стана ясно по време на процеса. Делото беше върнато от начало, след като един от заседателите беше задържан при полицейската акция „Педофилите".

Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

8 години затвор за Баретата
netinfo