75 млн. евро по програма ФАР изплащаме с национални средства
75 млн. евро по програма ФАР изплащаме с национални средства / cнимкa: Sofia Photo Agency

Оценката на Европейската комисия за предприетите мерки от страна на българското правителство по изпълнението на програма ФАР е за периода юли 2007 – юли 2008 и тя не включва последните шест месеца на тази година. Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на заседание на парламентарната комисия по европейските въпроси. Този период е посочен в получено писмо от директора на Главна дирекция „Разширяване” към Еврокомисията Майкъл Лий в отговор на искането на вицепремиера да бъдат посочени конкретни аргументи за окончателното спиране на 220 млн. евро и отказ да бъдат възстановени акредитациите на двете агенции по програма ФАР.

75 млн. евро, които реално можеше да усвои страната ни по програма ФАР, ще бъдат компенсирани със средства от националния бюджет след отказ на ЕК да възстанови акредитациите на двете агенции, опериращи с пари по програмата. Това съобщи лично вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя уточни, че това е максималния размер средства, които е можело да получи страната ни според подадените проекти. Безвъзмездно ни бях отнети от ЕК 220 млн. евро.

Във връзка с писмото на Майкъл Лий Меглена Плугчиева заяви, че в него са посочени два основни проблема – свързани с неправилното провеждане на обществени поръчки по програма ФАР и управлението на самите проекти.

На комисията беше обсъдена и програма САПАРД. Зам. изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Константин Паликарски заяви, че във фонда няма конфликт на интереси. По думите му част от служителите, работещи в Разплащателната агенция на фонда, са работили и са помагали на сертифициращия орган ДЕЛОЙТ, но по време на отпуск. Според него няма конфликт на интереси и поради факта, че между двете структури на фонда – Разплащателната агенция и агенция САПАРД, няма нищо общо. Неговите думи бяха подкрепени от бившия министър на земеделието Нихат Кабил.

Меглена Плугчиева съобщи още, че около 17 млн. евро са били усвоени по оперативните програми на ЕС след месец юни. Дотогава те са били само 5 млн. евро.