74% от българите не са ходили на кино през миналата година
74% от българите не са ходили на кино през миналата година / www.sxc.hu
74% от българите не са ходили на кино през миналата година
58173
74% от българите не са ходили на кино през миналата година
  • 74% от българите не са ходили на кино през миналата година

74% от българите не са ходили на кино през миналата година. Стряскащата цифра е част от изследване на Националния статистически институт. Данни от него представи Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата.

Тя цитира и друго проучване, според което през 2010-та годишният разход на едно домакинство за културни събития е бил в размер на 249 лева. За кино, театър и концерти голяма част от българските семейства не са отделили повече от 4 лева.

Българите ходят най-масово на кино в четвъртък. Причината е, че тогава много от киносалоните предлагат по-евтини билети за прожекциите си.

Диана Андреева обяснява: "Тогава салоните са пълни. Тогава и киносалоните печелят и то не от високите цени, каквато е сбърканата икономическа логика в България, а от оборот. Не зная по какъв начин, може би чрез нарочна дискусия, да говорим с частните компании, оказващи показ, за да смъкнат тази входна бариера. Така ще осигурят по-голям достъп на населението, както и социализиране на филмовия продукт, за който държавата плаща ежегодно със субсидиите си. Ще се осигури по-голяма печалба и за тях в крайна сметка".

Директорът на Обсерваторията по икономика на културата цитира и още едно изследване, от което става ясно, че приносът от българската култура към брутния вътрешен продукт на страната е между 3,64 до 4,9% в последните години. Тези цифри са сред най-високите по този показател сред държавите от Европейския съюз.