72% от детските градини и училищата стачкуваха
72% от детските градини и училищата стачкуваха / снимка: Sofia Photo Agency

72 процента от училищата и детските градини в страната са се включили в националната ефективна учителска стачка, съобщиха от трите учителски синдиката. Пак по техни данни от утре към протеста се присъединяват и още учебни заведения.

По данни на синдикатите най-масово в протеста са се включили училищата от Гоце Делчев – 98 процента, следвани от тези в Бургас, Радомир и Ардино – над 90 на сто. По данни на регионалните инспекторати в страната обаче в протеста днес са се включили малко повече от 20 на сто от учебните заведения в страната.

По сигнали на синдикатите в Кърджали, Монтана и Златоград директори на учебни заведения на мястото на стачкуващите учители назначават други, които да влизат в часовете. Това е в противоречие със Закона за уреждане на колективни трудови спорове, твърдят от профсъюзите. Пак според тях днес в училище “Димчо Дебелянов” в гр. Беляне полицаи са отишли в училището и са поискали за проверка документите на стачкуващите. Това било безпрецедентен опит за оказване на натиск.

Има сигнали от училища и детски градини в страната, че стачката на различни места ще е с различна продължителност – от три дни до една седмица. По закон учителите, които стачкуват ефективно няма да получат заплата.

Синдикатите настояват за 100-процентно увеличение на учителските заплати до първи юли 2008-ма година. Предложението на правителството е за 30 на сто повишение