7 години затвор за полицай, стрелял по колегата си
7 години затвор за полицай, стрелял по колегата си / Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд потвърди окончателно присъдата на 34-годишния Димитър Генчев, в размер на седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Полицаят от РУ-Стамболийски се опита да убие 42-годишния старши полицай от „Икономическа полиция" Красимир Тарев.

Димитър Генчев простреля колегата си на 1-ви април миналата година. Случката се разигра на излизане от оперативка в 8 сутринта. След инцидента Тарев бе откаран в болница без опасност за живота.

Той беше признат от Пловдивския окръжен съд за виновен. Генчев работел в системата на МВР от 1996 г. През 2007 г. е назначен на длъжност „старши полицай" в „Охрана на обществения ред" към РУ на МВР гр. Стамболийски. Пострадалият Красимир Тарев също работил в МВР от 1996 г., като през 2006 г. е назначен на длъжност разузнавач 4-та степен в група „противодействие на престъпността" при РУ на МВР Стамболийски.

В деня на инцидента преди обяд Генчев отишъл цивилен в сградата на РУ Стамболийски, въпреки че по това време не бил на работа, носейки със себе си зареден личния си пистолет „Байкал". По това време в залата за оперативки на втория етаж на управлението се изнасяла лекция, на която присъствал почти целия състав на управлението. Ангажиран като лектор бил и пострадалият Тарев, който всъщност бил на редовна смяна.

В около 9.30 часа оперативката приключила и полицаите започнали да слизат по стълбището. Генчев изчакал Тарев да се появи и го спрял. Казал му да почака малко. Вдясно от стълбището била вратата за мазето и Генчев поискал да отидат там. Тарев отказал, при което Генчев извадил пистолета, насочил го към тялото на Тарев и стрелял. Инстинктивно Тарев се завъртял наляво и куршумът минал не право през корема, а през левия му хълбок. Дежурният полицай веднага измъкнал пистолета от ръцете на Генчев, който го предал без съпротива.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Други новини от Пловдив