6,43% е избирателната активност в Казанлък
6,43% е избирателната активност в Казанлък / снимка: БГНЕС

4670 или 6,43% от гласоподавателите в община Казанлък са упражнили правото си на глас към 9 часа, съобщиха от ОИК. 123 са дописаните в избирателните списъци. Жалби и сигнали за нарушения до този момент няма.

Избори за нов Общински съвет се провеждат в община Казанлък. Изборният ден започна нормално в 6 часа и ще приключи в 19 часа. Близо 73 000 избирателите имат право на глас. Те ще гласуват в общо 87 избирателни секции в общината. До новия вот се стигна, след като през февруари Върховен административен съд касира резултатите от октомври миналата година.

В изборната надпревара се включват 16 партии, 7 политически и предизборни коалиции и 4-ма независими кандидати. Общо 392-ма са кандидатите, включени в различните листи на партиите. Сред тях за трима вече бе доказана принадлежност към структурите на бившата ДС. За другите се чакат решенията на Комисията по досиетата.

Близо 1200 са регистрираните застъпници на различните кандидати и партии, които ще наблюдават демократичността на вота. Преди изборния ден в ОИК са постъпили 3 сигнала за нарушения. Жалба внесе и народният представител Яне Янев. В Районната прокуратура в Казанлък също бяха образувани 3 проверки по сигнали, като по едната от тях работата приключи.

На вота в Казанлък за първи път ще гласуват 2 рожденички. Най- възрастният гласоподавател е 99-годишната Тонка Стефанова от село Енина.

Гражданите с увреждания ще гласуват в две избирателни секции 8 и 35, които се намират в Детска градина - 2 (до Абаята”) и в ОУ “Чудомир”.

Двама ще са дежурните прокурори, които ще приемат сигнали за нарушения.

Във всички избирателни секции са поставени табели, че е забранено влизането в стаята за гласуване с мобилни телефони. Проверка на Дарик радио установи, че тези табели са поставени на места, където не се виждат, а и членовете на секционните избирателни комисии не правят опити да ограничат евентуални нарушения.

В 12 избирателни секции в общината фондация "Отворено общество" прави анкети с граждани.