64 % недоволни от медицинското обслужване у нас
64 % недоволни от медицинското обслужване у нас / снимкa: Sofia Photo Agency
48 процента от българите са категорични, че здравната вноска не бива да се вдига, сочат резултатите от Националната кампания „Граждани за реформа в здравеопазването”. В анкетното проучване са участвали близо 53 хиляди души, съобщи председателят на пациентска организация Мария Илиева.

64 на сто от анкетираните заявяват, че са недоволни от медицинското обслужване в болничните заведения. Що се отнася до личния лекар и зъболекар, преобладаващата част одобряват обслужването им. Всички участвали в проучването смятат, че трябва да бъдат осигурени и клинични пътеки за рехабилитация и долекуване, както и да бъде увеличено държавното финансиране в системата. 41 на сто от запитаните отговорят, че не бива лечебните заведения да бъдат приватизирани, между 30 и 35 % се колебаят в отговора си.

По отношение на демонополизацията на касата 48 на сто от анкетираните са отговорили, че трябва да има конкуренция между фондовете при наличие на солидарна здравноосигурителна каса.

По повод проучването секретарят на Висшия съвет на БСП Ивелин Николов изрази позицията си как според него трябва да се демонополизира Националната здравноосигурителна каса: „Гарантиран солидарен стълб и конкуренция за надграждащите медицински услуги между фондове. Като сигурно в тази конкуренция между здравни фондове трябва да участват и държавни фондове”.

Проучването ще бъде представено и на работната група, която до броени дни трябва да предложи на премиера нов модел на здравна реформа.