63 000 първолаци ще прекрачат училищния праг
63 000 първолаци ще прекрачат училищния праг / Sofia Photo Agency, архив
63 000 първолаци ще прекрачат училищния праг
44762
63 000 първолаци ще прекрачат училищния праг
  • 63 000 първолаци ще прекрачат училищния праг

63 000 първолаци ще прекрачат училищния праг за първи път. В столицата 10 000 са децата, които за първи път ще влязат в класните стаи. Тази година школата сами ще взимат решение кога да бие първият звънец.

Като основен час за началото на първия учебен ден е посочен 9.00 ч., но всяко училище само ще определи кога точно да проведе церемонията. От образователното министерство посочиха две причини - от една страна се дава автономия на училищата, а от друга - там, където две школа делят една сграда, първият учебен ден ще започне по-спокойно. От тази година половината от столичните училища ще бъдат с видеонаблюдение.

В 9.00 ч. образователният министър Сергей Игнатов ще открие учебната година в 134-то СОУ „Димчо Дебелянов" в столицата. Преди няколко дни от министерството обясниха, че днес ще стане ясно точно колко са децата, които за първи път влизат в училище. Въпреки че церемониите ще са в различни часове навсякъде, ще се спази ритуалът с вдигането на знамето и пускането на националния химн. Освен тях близо 800 малчугани на 5-годишна възраст също ще влязат в училище, за да се включат в предучилищното обучение, която се предлага в 16 учебни заведения в столицата.

Три зелени вълни ще осигурят екипите на КАТ-София за първия учебен ден. За първи път в столицата регулировчици ще организират едновременно чисто трасе за автомобилите, пътуващи от кварталите „Младост", „Люлин" и „Овча купел" към центъра. Регулирането ще се осъществи от 8.00 до 9.00 ч. Освен това 70 униформени ще регулират трафика около зебрите и ще превеждат учениците.

Тази година учениците ще се радват на пет ваканции. Есенната ваканция ще е от 29 октомври до 1 ноември. Коледната ваканция ще е по-дълга - ще започва по традиция от Бъдни вечер, 24 декември, но този път ще продължи до 8 януари, включително. През февруари учениците ще имат и зимна ваканция. Тя ще започне на 23 февруари и ще продължи до 26 февруари, включително. Пролетната и Великденската ваканция за учениците от първи до 11-и клас ще бъде от 7 до 16 април, включително, а за завършващите - от 12 до 16 април.