600 зрители – на косъм от трагедия в Бургас
600 зрители – на косъм от трагедия в Бургас / netinfo

600 зрители на цирк “Монте Карло” в Бургас са били на косъм от страшна трагедия в събота вечерта. Това съобщи началникът на противопожарната служба в града комисар Васил Василев по повод инцидента, при който ураганен вятър и последвалата буря срутиха купола на цирка по време на представление.

Работниците и артистите от “Монте Карло” са извели 600-те зрители извън цирка само за няколко секунди, каза комисар Василев. Пострадали няма и трагедията е избегната само заради отличната организация на вечерното представление.

Според измерванията, снощната скорост на вятъра по време на бурята в Бургас е била над 30 метра в секунда. Вятарът събори шапитото, което тежи 3 тона. Това е станало само за 40 секунди, в 22,18 часа.

Седемте изхода били отворени веднага, пострадалият 27-годишен мъж не е бил зрител, а цирков работник, който се ударил в пилон. Зрителка е прегледана в болницата с охлузвания на лактите и освободена за домашно лечение.

Директорът и собственик на цирка Александър Балкански уточни, че изработеното в Италия шапито до момента е устояло на четири екстремни ситуации, а гаранцията за него е до сила на вятъра 100 км/ч. Снощи в Бургас вятърът е надхвърлил тази скорост.

Според Александър Балкански “цирк Монте Карло 2 угасна”. За неговото възстановяване са нужни около 500 000 лева, които той ще поиска от министъра по бедствията и авариите Емел Етем. До петък на мястото на цирка в комплекс “Изгрев” ще бъде построено ново шапито.

Други новини от Бургас