600 000 лв. компенсации за взривовете в Челопечене стоят непотърсени
600 000 лв. компенсации за взривовете в Челопечене стоят непотърсени / Sofia Photo Agency
Над 600 хиляди лева компенсация заради взривовете в Челопечене не са потърсени от потърпевшите, съобщи кметът на район „Кремиковци” Ивайло Панев. 500 хиляди лева са предназначени за компенсации на фирми и юридически лица, но на тях ще се възстановяват само разходите, непокрити от застраховките.

„Щетите от взривовете във военните складове, нанесени на фирми, са почти изцяло покрити от имуществени застраховки, ето защо има толкова много неизплатени пари, предназначени за компенсации”, обясни кметът на район „Кремиковци”. Той съобщи, че са били отпуснати 985 хиляди лева, а са изплатени малко повече от 358 хиляди лева. Кметът на София Бойко Борисов добави, че все още очакват парите от Министерството на извънредните ситуации, които общината поиска с писмо.

"Нито има отговор, нито се интересуват, както няма и парите, които дадохме на тези хора за щетите, които им нанесоха взривовете. Към този момент има още 1,5 млн. лева да получаваме, не са ги дали. Ако ние не бяхме отговорни, тези хора сега щяха да питат защо не ни платихте тогава и защо не ни направихте ремонта”, коментира Борисов.

Столичният кмет беше в Челопечене, където откри нова детска площадка.