60% по-малко пари за химиотерапия от догодина
60% по-малко пари за химиотерапия от догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тревожни сигнали подават онколозите в България. Националният рамков договор за 2012 година орязва драстично парите за химиотерапия. Изчисленията показват, че предвидените средства за догодина са с 60% по-малко, съобщава bTV.

Всяка година се регистрират по 35 000 нови случая на онкоболни в България, а за 2012 година данните сочат, че вероятно новите случаи ще нараснат на 37 000.

Общо болестта засяга над 300 000 българи.

Лекарите, които работят в софийската онкология, както и националният консултант по онкология съобщиха тревожните новини. Икономията е заложена в рамковия договор, за който се споразумяха Българският лекарски съюз и НЗОК. Според него се променя начина на заплащане на лечението. Освен това вместо 50 милиона, са заложени почти 20 милиона. Парите за лъчелечение малко се увеличават, но също така се увеличава и броят на пациентите, които трябва да се подложат на терапията.

В Националния рамков договор за миналата година са предвидени почти 50 милиона лева, а клиничната пътека е струвала 603. За следващата година са предвидени почти 30 милиона по-малко. Вместо една обща клинична пътека, както беше до сега, се създават две пътеки за химиотерапия. В 60% от случаите болните ще се лекуват без да пренощуват, а клиничната пътека ще струва 150 лева. За останалите 40% от случаите се предвижда стационарно лечение, а НЗОК ще плаща по 470 лева. Увеличава се задължителният болничен престой от един на 3 дни.

Националният консултант по онкология предвижда, че освен парите догодина няма да стигнат и леглата в болниците.

Управителят на онкоболницата в София доцент Здравка Валерианова е категорична, че няма да намалява заплатите на персонала и няма да прави компромис с качеството на лечение. Това вероятно ще доведе до чакане, а може и до спиране на приема.

От Българския лекарски съюз обясняват, че те също са имали притеснения, но надзорният съвет на НЗОК им е поставил ултиматум.

От Здравната каса изпратиха писмено становище до bTV, в което се казва, че парите за онкозаболяванията не са по-малко от миналата година. Предвидени са допълнителни около 60 милиона, с които ще бъде заплатена лекарствената терапия на онкологично болни пациенти, както и 40 милиона за тяхното диспансерно наблюдение. В момента се правят преизчисления. Окончателните данни ще бъдат съобщени в четвъртък, когато ще се подпише Националният рамков договор.

Получихме уверение и от Българският лекарски съюз, че пари ще има.