/ iStock/Getty Images
Педагозите се нуждаят от обучение как да се справят с агресията от страна на децата и апатията им към уроците
60% от учителите у нас са засегнати от бърнаут синдрома (професионално прегряване). Прекомерната бумащина, агресията на ученици и родители са основните причини за изхабяването на педагозите. Това сочат първите резултати от национално проучване сред 5000 преподаватели в цялата страна, които бяха обявени в Пловдив, съобщи 24 часа.

"Учителите са буквално затиснати от ненужна документация. Наредба 15 ги задължава да си правят портфолио, където да описват всичките си дейностите. Много време им отнема съставянето на различни планове - примерно срещу тероризъм или за киберсигурност, тъй като не са специалисти в тези области", заяви председателят на образователния синдикат към "Подкрепа" Юлиян Петров.

Педагозите се нуждаят от обучение как да се справят с агресията от страна на децата и апатията им към уроците. В последните няколко години българското общество е в очакване учителите да се превърнат едва ли не в аниматори, а учебните заведения - в цирк, е мнението на специалисти, участвали в изследването.

"Липсата на разбиране и желание за партньорство от част от родителите е голям стресов фактор за учителите. Някои семейства поставят рекорди в писане на жалби. Има случай с 50-60 сигнала за месец срещу един и същи преподавател", казва Петров.

Последният стадий на бърнаут синдрома е безразличието, което обхваща педагозите. А това застрашава качеството на образованието у нас, смятат специалистите.