6 партии ще имат евродепутати, сочи проучване
6 партии ще имат евродепутати, сочи проучване / снимка: БГНЕС
6 партии ще имат евродепутати, сочи проучване
70178
6 партии ще имат евродепутати, сочи проучване
  • 6 партии ще имат евродепутати, сочи проучване

Шест партии към момента имат възможност да преминат бариерата и да излъчат евродепутат, показват данните от национално представено изследване на агенция „Медиана" за обществените нагласи за февруари. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС, "България без цензура", Реформаторския блок и Национален фронт за спасение на България.

Според изследването Атака и АБВ не дават индикации, че ще прескочат изборната бариера. "България без цензура" на Николай Бареков показва значително нарастване на електоралния потенциал, като половината от избирателите на тази партия са разочаровани бивши избиратели на ГЕРБ и Атака.

Ако изборите за Европарламент бяха днес, 43% от избирателите биха гласували. Двете основни политически сили БСП и ГЕРБ покачват процентите на потенциалните си избиратели, като разликата помежду им е в рамките на 5,5%.

„Тези избори ще бъдат натоварени с доста по-различен смисъл от тясната конкретика, а именно избори за евродепутати. В този смисъл наблюдаваме една картина на по-скоро предизборна ситуация, характерна не толкова за европейски избори, колкото за парламентарни избори. Към момента данните показват, че 6 партии имат възможност да преминат бариерата за евроизборите и да излъчат евродепутат", съобщи Кольо Колев, директор на Агенция Медиана".

Данните сочат още, че песимизмът в обществото е намалял значително в последните два месеца и има "плах оптимизъм".

„По отношение на обществено-икономическото развитие на страната имаме намаляване на този песимизъм в рамките на 13% за два месеца", добави Колев.

С 6% се е повишило доверието към правителството на Пламен Орешарски, а разочарованието е спаднало с 2%. Оставка на кабинета искат една трета от избирателите, а доминиращата обществена нагласа - с 45%, е правителството да бъде оставено да работи.