6 месеца протести срещу кабинета, четирима в ареста след напрежение пред парламента
6 месеца протести срещу кабинета, четирима в ареста след напрежение пред парламента / Снимка: Евгени Димитров

Половин година след началото на протестите срещу кабинета в събота вечерта стотици хора отново излязоха по улиците на София, за да изразят недоволството си от управлението на страната.

Стигна се до покачване на напрежението, когато на няколко пъти протестиращи  се опитаха да изтръгнат огражденията пред сградата на Народното събрание, което доведе до леки сблъсъци с полицията. Някои от демонстрантите отнесоха удари с палки.

Големи групи протестиращи тръгваха в различни посочи и по този начин се опитваха да пробият полицейската блокада и да издърпат огражденията, но опитите им останаха безуспешни.

Четирима души са задържани при протеста, съобщиха от пресцентъра на МВР. При възникналото напрежение между протестиращи и органите на реда е пострадал полицейски служител, който е отведен за преглед в медицинско заведение.

Срещу трима от задържаните ще бъдат предприети административни действия по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане. Наказателно производство ще започне срещу четвъртия нарушител, който е използвал сълзотворен спрей срещу полицейските служители.

Начало на протеста

Протестът започна в 18.00 часа пред Министерски съвет, където се бяха събрали обичайната група протестиращи. Малко по-късно към тях се присъединиха и Ранобудните студенти, като всеки от тях носеше със себе си факла.

Около 19.00 часа потегли факелното шествие към сградата на Народното събрание. По думите на Ранобудните идеята на шествието е да пробуди народа, който, според тях, през последните месеци е позабравил протестите.

Въпреки това днешният протест бе доста по-многоброен от последните седмици. Над 500 души скандираха: „Оставка" в центъра на София.

Достигайки до парламента, демонстрантите изхвърлиха факлите в посока на Народното събрание, зад огражденията. Това накара полицията да усили кордоните си. Органите на реда призоваха хората да не нарушават обществения ред.

Полицейското присъствие бе изключително засилено.

#ДАНСwithme отбелязва половин година от датата 14 юни, когато по предложение на премиера Пламен Орешарски парламентът избра без дебати и за по-малко от 15 минути депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Още същата вечер пред Министерски съвет се събраха над десет хиляди души, като многолюдните протести продължиха почти месец. След това участниците намаляха, но и до ден-днешен (близо 200 дни след избора) в центъра на столицата се събират хора, чието основно искане е "Оставка" на кабинета „Орешарски".

На 23 октомври пък студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител.

Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни. Техни колеги от други университети в страната последваха примера им.