6 години от смъртта на сестрите Белнейски
6 години от смъртта на сестрите Белнейски / DarikNews.bg, аргив

6 години след убийството на сестрите Белнейски делото с един-единствен обвиняем и осъден на доживотен затвор, без право на замяна, ще се гледа след броени дни пред Върховния касационен съд. Пловдивските магистрати потвърдиха присъдата на пазарджишките съдии доживотен затвор без право на замяна за Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева.

Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана.

Днес се навършват шест години от жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски от Пазарджик. Обезобразените им тела бяха открити на 31 януари в местността „Грамадите" между Брацигово и Пещера около 15 часа от местен козар. Децата бяха в неизвестност от 27 януари и бяха обявени за общодържавно издирване по искане на родителите им. Момичета са видени последно живи на 28 януари в 12 часа вечерта, когато са заснети на камера на Общинска банка в Пазарджик. Обявени са за издирване на 30 януари, открити са мъртви на 31 януари. Повече от 120 души доброволци се включиха тогава в издирването на двете сестри от Пазарджик.

Една от водещите версии на полицията в първите дни за двойното убийство беше, че са жертва на сутеньори, които са ги принуждавали да проституират. Тогава директорът на пазарджишката полиция Жоро Стоицев заяви, че са за първи път в криминалната си практика вижда такава потресаваща гледка. Момичета са били захвърлени голи на различни места.

Пред Върховния касационен съд искането на защитата на Колев ще бъде делото да се върне за разглеждане по същество заради процесуални пропуски, допуснати още на първа инстанция в Пазарджишкия съд. Адвокатите Марковски - баща и син, ще поискат също да бъдат преразгледани и всички събрани доказателства по делото.

„През този месец емоционално се чувствам много зле и така е от 6 години насам. Няколко дни преди датата ги сънувам", каза майката на Росица и Христина Фани Белнейска. „Очаквам и на последна инстанция съдът да потвърди присъдата на убиеца на децата ми", допълни тя.

Други новини от Пловдив