6 глоби заради премазан шофьор
6 глоби заради премазан шофьор / netinfo

Шест нарушения на трудовото законодателство установиха служители на „Инспекцията по труда” в Разград при проверка на инцидент, при който, притиснат между два камиона, загина 48-годишен шофьор. Пострадалият е бил на граждански договор, а не на трудов, затова инцидентът няма да бъде признат за трудова злополука, регистриран е като пътно–транспортно произшествие.

И двамата шофьори, участвали в инцидента пред портала на разградската фирма “Пилко”, са работели на граждански договори за две различни фирми. Реално условията, при които са работели, изискват да са на трудов договор – обясни шефът на „Областната инспекция по труда” Ивелина Иванова.

Часове след инцидента договорът на 46-годишният Тодор Пенчев е обявен с постановление на инспекцията за трудов. Вчера около 7 часа сутринта той опитал да помогне на своя колега - 48 –годишния Пенчо Иванов, който работел от месец и половина във фирма “Скорпион”ООД. Управляваната от него ИФА не палела. Двамата транспортирали пилета от ферми в региона към кланницата на фирма “Пилко”.

Иванов поставял теглич между двата камиона, когато другото возило потеглило на заден ход. Мъжът починал, притиснат между превозните средства. Разследване започнаха местното РПУ и „Инспекцията по труда”.

От полицията обявиха инцидента за пътно-транспортно произшествие, от трудовата инспекция обясниха, че заради факта, че загиналият не е на трудов договор това не е трудова злополука. Проверка установи, че освен липсата на трудови договори, в двете транспортни фирми - “Скорпион” и „Болдар-Събка Георгиева”, има по още поне две нарушения: собствениците не подали декларации в трудовата инспекция за извършваната дейност, а шофьорите са преминали само начален инструктаж по безопасност, а не задължителния ежедневен.

Проверките и в двете фирми продължават съвместно с Автомобилната инспекция. За всяко от установените нарушения глобите са от 1 500 до 5 000 лв.