Николай Събев
Николай Събев / БГНЕС
Шест браншови организации, развиващи дейност в транспортния сектор, призоваха „Продължаваме Промяната“ да не номинира отново за поста настоящия министър на транспорта и съобщенията в оставка Николай Събев.

В открито писмо, разпространено до медиите, от транспортния бранш се оплакват от липса на комуникация със Събев, както и твърдят, че той не е положил усилия за подобряването и развитието на този сектор. 

„Като първа политическа сила на последните парламентарни избори отговорността за съставяне на нов кабинет отново е ваша и вярваме, че ще подходите отговорно. В тази връзка бихме искали да ви уведомим, че последните месеци са изключително трудни и сложни за целия транспортен бранш. Причините за това от една страна са свързани с външни фактори, като високата инфлация, високите цени на горивата, войната в Украйна и следствията от пандемията от COVID-19, но от друга българското правителство в лицето на Министъра на транспорта не направи абсолютно нищо, за да ограничи негативните въздействия върху българския бизнес и нещо повече – предприе редица действия срещу бранша“, пишат от организациите в своята позиция. 

Събев: България ще разполага с авиационен оператор за медицински и специализирани операции

В нея те обвиняват още министър Николай Събев в непрозрачни действия на ръководеното от него министерство, лобистки назначения, липса на стратегия, противопоставяне на различни видове транспорт, както и в използване на структурите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за саморазправяне с фирмите, излезли на протести.

„За съжаление, въпреки нашите усилия, през последните 15 години и надеждите, с които посрещнахме господин Събев, ние не виждаме никаква промяна към по-успешно развитие на авиационния, железопътния, морския и автомобилния транспорт. За  последните 6 месеца бизнесът в бранша остана нечут и се правят неща, с които не се подобрява средата за инвестиции и развитие на сектора“, пишат още браншовите организации. 

Започва изготвянето на управленска програма на кабинет с премиер Асен Василев

Позицията е подкрепена от Асоциацията на българската авиационна индустрия, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Клъстер „Зелен транспорт“ и Конфедерация на автобусните превозвачи.
 
БТА