54 % от катастрофите са заради превишена скорост
54 % от катастрофите са заради превишена скорост / cнимкa: Sofia Photo Agency

350 души са загинали при катастрофи от началотo на годината, а повече от 3 000 са ранени. Близо 2 700 са тежките катастрофи през първите шест месеца на 2008 стана ясно на конференция, организирана от НДСВ, посветена на безопасността и сигурността по пътищата.

54 процента от катастрофите у нас са причинени в следствие на превишена скорост, съобщи при откриването на конференцията председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев. Той очерта основните проблеми, водещи до големия брой ранени и убити по българските пътища. „Основната причина за пътно-транспортните произшествия, за жертвите, това е превишената скорост. За съжаление, неправоспособните шофьори често се появяват по пътищата на България – 10 процента от ПТП-тата се дължат на тях. И проблемът с алкохола”, отбеляза Мирчев.

За 2007 година са установени един милион и 40 000 произшествия по пътищата, което е под 10 процента разкриваемост, стана ясно още на форума. Въпреки това, според данните предоставени от КАТ-Пътна полиция, има подобрение на обстановката спрямо предходната 2007 година. 16 души по-малко са загинали през 2008 година в сравнение с 2007.

За подобряване сигурността на българските водачи, от НДСВ предлагат да бъдат вднедрени стационарни и мобилни системи за наблюдение, които да могат да документират нарушенията на водачите, както и създаване на организация за екипиране на контролните органи със средства за по-добра разкриваемост на нарушенията.