/ ThinkStock/Getty Images
53-годишен почина в Спешно отделение в Пазарджик
100494
53-годишен почина в Спешно отделение в Пазарджик
  • 53-годишен почина в Спешно отделение в Пазарджик
Мъж на 53 години е починал вчера в Спешното отделение на Областната болница в Пазарджик. Човекът дошъл в изключително тежко състояние, след като близо седмица сам се опитвал вкъщи да лекува остра вирусна инфекция. Издъхнал броени минути по-късно, докато лекарите се опитвали да му окажат първа помощ и да възстановят нормалното дишане.

Проф. Кантарджиев: Точната бройка на починали от грип е недоказуема
 
Пациентът е имал множество сериозни диагнози преди да го сполети и инфекцията, обясняват медици. Страдал е от хипертония, сърдечно заболяване, диабет. В това състояние е било фатална грешка да чака вкъщи няколко дни, без да потърси специализирана лекарска помощ.

Екипът на Спешно отделение е все така подложен на огромно натоварване, макар да се твърди, че пикът на вирусните инфекции в Пазарджишко отшумява. Тежки усложнения получават най-вече хора, които не търсят навреме лекар, както и такива с придружаващи заболявания.

Двегодишно момиченце почина от пневмония в Пазарджик
 
Двегодишното момиченце, което издъхна в едно от детските отделения на болницата, също е било в критично тежко състояние – вече със сепсис, засегнато е било и сърцето. Лекувано е първо от личния си лекар, после – в педиатричното отделение на частна болница във Велинград.
 
Засега от РЗИ се въздържат от коментар дали причинителят при двамата пациенти е грип. Дадени са проби за изследване, в близките дни се очакват резултатите.
 
Още две деца в изключително тежко състояние се борят за живота си във Второ детско отделение, съобщиха от лечебното заведение.