52 Хамър-а дари САЩ на армията ни
52 Хамър-а дари САЩ на армията ни / Sofia Photo Agency
52 джипа "Хамър" на стойност 16 млн. долара получи Министерството на отбраната на церемония във Варна. Има вероятност част от автомобилите да бъдат включени в мисията на Българската армия в Грузия, съобщи министърът на отбраната Николай Цонев. Той обясни, че контингентът там е пет души, но може да бъде увеличен.

Джиповете, които България получава от САЩ, са доказателство за задълбоченото ни партньорство, обясни Николай Цонев: „Тези машини ще подобрят значително оперативната съвместимост на нашата армия с нейните партньори. Убеден съм, че благодарение на успешното реализиране на този проект способностите на нашите контингенти за участие в мисии извън страната ще се подобрят”.

Дарението, което правим, е заради желанието ни българските войници да се чувстват сигурни и да бъдат ефективни. Това каза Нанси Макълдауни – посланик на САЩ в България. По думите й бронираните машини, които страната ни получава, са едни от най-известните и съвременни автомобили. „Ние правим това с една единствена цел и тя е като съюзник, като политически партньор и приятел България да е възможно най-силна”, допълни тя.

Докато България приемаше подаръка на САЩ, знамето на Европейския съюз падна. Флаговете на НАТО и Америка обаче се вееха гордо.