50 души излязоха на протест срещу модела Кой
50 души излязоха на протест срещу модела Кой / снимка: БГНЕС

Около 50 души се събраха пред сградата на парламента на протест срещу законопроект за оздравяване на КТБ, организиран от "Протестна мрежа". Мотото на протестната акция беше сменено след гласуване в Народното събрание, с което депутатите се отказаха от идеята си банката да бъде оздравена.

Протестът беше планиран под наслов "Моделът "КОЙ" отново се изплю в лицето на България! #нямадаплатим!", впоследствие събитието беше прекръстено на "Днес доказахме, че гражданският натиск има значение! Няма да му е лесно на модела #КОЙ".

Протестиращите се събраха пред Паметника на Цар Освободител, като обсъдиха политическата ситуация в страната. До блокада на жълтите павета не се стигна и движението в района не бе спряно.

Демонстрантите, организирали се в социалната мрежа, недоволстват от предложението за оздравяване на банки с отрицателен капитал.

Недоволството бе породено от решение на временната парламентарна бюджетна комисия, подкрепено от ГЕРБ и ДПС, според което БНБ се задължава да оздравява банки с отрицателен капитал, каквато се явява и КТБ.

Днес от ГЕРБ промениха решението и оттеглиха тази точка от предложението си.

Полицейското присъствие в района бе засилено, но огражденията около парламента не бяха поставени отново.

50 души излязоха на протест срещу модела "Кой"
netinfo