5 години затвор за бивш синдик
5 години затвор за бивш синдик / netinfo

Състав на Габровски окръжен съд осъди на 5 години затвор бившия синдик на фирма Финтекс Гинка Копаранска. Тя е призната за виновна в това, че през периода 2 юни 2000 г. - 13 септември 2002 год., при условия на продължавано престъпление е присвоила 135 973,39 лв., собственост на дружеството. Парите са и били връчени в качеството на синдик на фирмата, да ги управлява и съхранява Присвояването е в големи размери.

46-годишната пловдивчанка е лишена да заема материално-отчетна длъжност и да е синдик за срок от 5 години. Освен това трябва да заплати на Финтекс сумата от 135 973,39 лв. и всички съдебни разходи. Копаранска бе обвинена по чл. 203 за присвояване в особено големи размери, което представлява особено тежък случай.

Съдът обаче прецени, че нанесените щети не отговарят на тази квалификация и постанови присъда по чл. 202. Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново. Присъдата бе произнесена на 20-тото заседание, три години след образуване на делото в Габровски окръжен съд.