48 жалби от пациенти са постъпили в НЗОК за първото тримесечие
48 жалби от пациенти са постъпили в НЗОК за първото тримесечие / netinfo

2 538 нарушения са констатирани във всички видове медицинска помощ за първото тримесечие на тази година от районните здравноосигурителни каси. Наложени са санкции в размер на близо 1,2 милиона лева, съобщи Галя Йорданова от НЗОК по време на семинар с журналисти.

48 жалби са постъпили в здравноосигурителната каса за първото тримесечие на тази година като през май те са се увеличили двойно. Най-често пациентите се оплакват, защото са заплатили медицинска помощ, която се поема от касата, отказано им е направление или е нарушено правото им на избор на личен лекар. Болницата, която има най-много преразход е „Токуда”. За нея здравната каса отпуска 1,5 милиона лева на месец, а тя харчи 3 милиона лева, съобщи д-р Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса. Тя каза още, че има опасност преговорите за новия рамков договор да се забавят заради легитимността на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Във връзка с демонополизацията на касата Тодорова каза: „аз в момента не знам какво се случва и това тревожи институцията”.

До момента в касата не е пристигнало официално писмо как тя ще функционира след влизането на здравноосигурителните фондове.