45 деца у нас са безследно изчезнали през 2012-а
45 деца у нас са безследно изчезнали през 2012-а / Sofia Photo Agency, архив
45 деца у нас са безследно изчезнали през 2012-а
63481
45 деца у нас са безследно изчезнали през 2012-а
  • 45 деца у нас са безследно изчезнали през 2012-а

45 деца са безследно изчезнали у нас за изминалата година, призна вътрешното министерство. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев каза, че за 2012 година полицията е намерила 53 деца, които са били обявени за издирване.

Гунев присъства на представянето на проект за изграждане на национална система за известяване за изчезнали и отвлечени деца, която щяла да спомогне за работата на МВР.

„Основната цел, която си поставяме с този проект, е създаването на национална координационна система за подаване на сигнали за безследно изчезнали и отвлечени деца, в която ще си партнират редица държавни институции, неправителствени и обществени организации, медии, интернет доставчици и граждани с цел повишаване на противодействието на престъпното посегателство и отвличания спрямо деца, както и своевременното им и ефективно издирване", добави Филип Гунев.

Заместник-министърът уточни, че работата по случаи с изчезнали деца е по-ефективна, когато към нея са привлечени повече институции и компетентни органи. За изпълнение на целите на проекта ще бъде сформирана работна група, която ще изгради критериите за задействане на системата.

В нея ще има експерти от няколко министерства, БЧК и медиите, които ще ползват опита на институциите с горещи телефони за деца.

Очаква се системата да заработи през идната 2014 г.