44 служители от БАН са принадлежали към ДС
44 служители от БАН са принадлежали към ДС / снимкa: Sofia Photo Agency

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия установи принадлежност към службите на 44 служители от Българската академия на науките, съобщиха от комисията.

Проверени са 348 лица. Три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона за достъп и разкриване на досиетата, се казва в решението на комисията.

От БАН са проверени лица, които са заемали постове председател, зам.-председатели, главен научен секретар, членове на управителни съвети, директорите, зам.-директорите, научните секретари в БАН и в нейните научни институти и други самостоятелни звена. Сред оповестените агенти и сътрудници на ДС няма председатели на БАН.

Сред имената на принадлежащите към структурите на бившата Държавна сигурност са Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания, Георги Марков, директор на Института по история, Константин Косев, бивш заместник-председател на БАН, Петър Берон и други.

Решението и пълният списък с имената на 44-мата служители на БАН, вижте ТУК