44% от децата в България живеят в риск
44% от децата в България живеят в риск / снимка: БГНЕС, архив
Зам.-министърът на образованието Петя Евтимова.
60318
Зам.-министърът на образованието Петя Евтимова.
  • Зам.-министърът на образованието Петя Евтимова.

44% от децата в България живеят в риск. Това заяви Дагфрид Йортхул, първи секретар  на Кралство Норвегия у нас. По думите и страната ни е сред първите в това отношение в Европа, където общият процент на децата и младежите в риск е 20 на сто.

Данните бяха изнесени при представянето на програма „Деца и младежи в риск”, финансирана чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълнявана от Министерство на образованието, в партньорство със Съвета на Европа. Целта на проекта е да се повиши благосъстоянието на  децата и младежите у нас, които са изложени на риск или са в неравностойно положение.

Компонентите на програмата „Деца и младежи в риск” са три - „Грижа за младежи в риск”, „Грижа за деца в риск” и „Изграждане на капацитет”. Финансирането за тях е съответно 5 149 000, 1 849 000 и 1 000 000 евро. Програмата ще бъде реализирана чрез разработване и прилагане на модел за социално включване и предоставяне на различни услуги на децата и младежите в риск у нас, обясни зам.-министърът на образованието Петя Евтимова.

Цялата стойност на проекта е 9 247 000 евро, като 85% е безвъзмездната финансова помощ, а 15% е размерът на държавното съфинансиране. Министерството на образованието ще стартира още един проект през февруари, „Фонд за стипендии”, за който финансирането е в размер на 1 500 000 евро.

За този програмен период страната ни получава 126 600 000 евро от Европейското икономическо пространство за реализирането на различни проекти в областта на екологията, социалните дейности и образованието. За миналия програмен период България е получила само 21 млн. лева.