400 души се включиха в шествието срещу насилието в Студентски град
400 души се включиха в шествието срещу насилието в Студентски град / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Повече от 400 студенти се събраха на протестно шествие срещу насилието в Студентски град, довело до убийството на колегата им Стоян Балтов в края на миналата седмица.

Студентите се събраха пред сградата на общината в Студентски град, за да връчат своите искания към кмета Димитър Дилчев. Исканията са за справедлив процес срещу насилниците, както и за по-голяма безопасност в столичния квартал.

Шествието тръгна от зала „Христо Ботев”, премина пред дискотека „Амнезия, където бе убит Балтов, и завърши пред сградата на Студентска община, като премина без инциденти.

По думите на Адриана Иванова – един от организаторите на шествието – исканията, които студентите поставят, не са нови. Такива са поставяни и преди, но досега внимание не е било обръщано. Според нея в Студентски град живеят твърде много хора от криминалния контингент.

В момента тече и подписка за справедлива присъда на убийците на студента, в рамките само на ден са събрани над 1000 подписа.

На шествието присъстваха и ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев и проф. Иван Илчев – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Присъстваха също така и съученици на Стоян от Езиковата гимназия в Сливен.