40 ромчета в Плевенско тръгват на училище
40 ромчета в Плевенско тръгват на училище / netinfo

Фондация "Амала-Р" ще се грижи за обучението на 200 ромски деца тази година в Плевен. Това съобщи Валери Тодоров - педагог към Фондацията. От новата учебна година в плевенски училища сред своите връстници българчета ще се учат още 40 деца от ромски семейства от кварталите "Изток" и "Бала баир", както и от село Буковлък, уточни той.

Проектът за десегрегирано образование се осъществява от фондация "Амала-Р" няколко години с около 150 деца от ромския етнос, които проявяват желание да се учат при своите връстници в плевенски училища. Към фондацията са привлечени двама

координатори и петима наставници. Всеки ден за децата има специализиран превоз до училищата. Осигурени са им и учебници, учебни помагала, и закуски. Целта ни е да привличаме по-малки ромчета, които да привикнат още от първи клас да ходят редовно на училище, поясни Тодоров.

На 12 септември фондацията ще организира родителска среща със семействата на децата, а на 14 септември ще се състои традиционната еднодневна екскурзия преди началото на учебната година до природна забележителност. Тази година малките ученици ще видят Крушунския водопад.