40 000 лв. - цената за убийство на „Килърите 3”
40 000 лв. - цената за убийство на „Килърите 3” / снимка: Пресцентър МВР

Около 40 000 лева струвала средно мокра поръчка, изпълнявана от „Килърите 3”. Два тома с нови доказателства срещу пернишката група за наркоразпространение и убийства бяха представени вчера от апелативната спецпрокуратура в съда.

Апелативният спецсъд остави в ареста сочения за лидер Васил Василев-Бай Васо, баща на убития Райко Кръвта, дясната му ръка Милчо Петров, както и Иван Цветков, Йордан Костадинов, Димитър Начков и Борислав Николов. Наложената от първа инстанция парична гаранция на Евгени Миленов от 1000 скочи на 5000 лв., а за Мартин Николов не бе определена никаква мярка за неотклонение.

Според прокуратурата бай Васо е определял кой конкурент или нелоялен член на бандата трябва да бъде наказан и осигурявал финансирането, пише в. „Монитор”.

Той давал най-общо указанията на Милчо Петров, който пък е разпореждал конкретно кой какво да направи. Дискотека „Че Гевара” в миньорския град е била сборно място на бандата. Арестуването на бай Васо е станало от барети, тъй като той се смята за опасен. Съдът отчете, че едно от незаконните му оръжия пистолет „Браунинг” е бил с патрон в цевта. Той се намирал в джоб на негов халат.

По време на ареста 70-годишният мъж поискал жена му да му донесе нещо да се избърше. Тя му подала именно този халат, но полицай се усетил да го провери и намерил оръжието. Не се знае дали Василев е искал да го скрие или да го използва Бай Васо и Петров са обвинени за убийството на Теодор Неофитов-Ханс.

Съдът обяви, че има опасност двамата да извършат нови престъпления, ако бъдат пуснати на свобода, и да въздействат върху свидетели. Същото важи и за другите, които бяха оставени в ареста. За Миленов доказателствата сочели, че е обикновен наркодилър на най-ниско ниво и инцидентно бил привличан в групата, затова е с гаранция. За Николов, който е на свобода, също бе казано, че е дребен наркодилър. За него нямало никакви доказателства за участие в бригадата.

Основни свидетели срещу „Килърите 3” са Станислав Методиев-Сиси, който е в затвора за четири убийства, и Николай Николов, също излежаващ присъда за едно убийство. „Техните показания са подробни и непротиворечиви и са подкрепени с доказателства. Нямаме никаква договорка с тях”, обяви шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова.

Тя допълни, че двамата решили да сътрудничат преди година и половина. Те показали къде в село Габров, община Земен, е заровен Ханс. Повечето от „Килърите 3” заявиха в съда, че са били свидетели по делата срещу Сиси и затова сега той ги топял. Съдебната зала бе препълнена от близки и роднини на обвиняемите. Безпрецедентно апелативният спецсъд остави часове наред осемте обвиняеми прави.

Успоредно спецсъдът разгледа вчера мярката за неотклонение на Георги Георгиев-Гугу, който е един от тримата издирвани членове на бандата. Той от години живее и в Гърция, и в България. Прокуратурата го е открила в Гърция и му е съобщила, че е обвинен. През 2009 г. Гугу е признал пред Пернишкия окръжен съд, че е участник заедно със Сиси и Николов в група за убийства. Тогава той сътрудничил на прокуратурата за разкриването на убийството на Николай Христов-Хайо и получил само условна присъда. Вчера той бе оставен в ареста.

Полицията разби пернишката група след акция на 16 август. Според информацията им въоръжената организирана престъпна група осъществявала дейност, свързана с черно тото, наркоразпространение и лихварство и извършвала поръчкови убийства.

В операцията участваха служители на ГД „Национална полиция” и СОБТ под ръководството и наблюдението на Специализираната прокуратура. Задържани бяха осем души, сред тях - и настоящият лидер на групата. При извършените обиски и претърсвания бяха иззети оръжия, боеприпаси и бронежилетка.