4-годишният Стефан вече е в съзнание
4-годишният Стефан вече е в съзнание / БГНЕС
4-годишният Стефан вече е в съзнание
66096
4-годишният Стефан вече е в съзнание
  • 4-годишният Стефан вече е в съзнание

4-годишният Стефан Маринов, който преди седмица падна от ескалатор във варненски търговски център, е изведен от медикаментозната кома часове преди рождения си ден. Момчето вече реагира адекватно и дори си казало името пред лекуващите го специалисти, обяви пред Дарик проф. Дико Бошнаков от местната болница „Св. Анна."

Лекарите обаче са категорични, че е рано да се правят прогнози за здравословното състояние на Стефан, тъй като все още не е ясно дали няма да възникнат усложнения в белите му дробове.

В последните дни се наблюдава само подобряване в състоянието на пострадалото преди седмица дете, увери проф. Бошнаков: „Кръвното налягане е вече горе-долу в нормата. Днес колегите го извадиха от командното дишане, т.е. той вече диша самостоятелно. В началото беше стабилно, с времето започнаха да се подобряват и неговите рефлекси".

Тези благоприятни факти обаче не могат да гарантират, че Стефан е излязъл от тежкото състояние, допълни специалистът: „Прогнозата все още не е ясна. Тези подобрения евентуално могат да преминат изведнъж в едно усложнение, най-вече на белия дроб. Белият дроб и мозъкът са критичните точки, които евентуално могат да доведат до внезапно сриване. Вече е изведен от медикаментозната кома, но не можем да кажем категорично, че вече е здрав и няма опасност".

Рождения си ден 4-годишният Стефан ще прекара в съзнание, но ще остане в реанимацията на лечебното заведение, категоричен е проф. Дико Бошнаков.

На 20-и август момчето падна от около 10 метра височина, след като беше повлечен от ескалатор в голям варненски МОЛ. Стефан Маринов бил оставен от родителите си в детски развлекателен център в търговския комплекс, но е успял да напусне сам помещението.