/ МС, пресцентър
Тази година няма да има военен парад за 6 май, съобщи ген. Мутафчийски
1387 души общо са заразените с коронавирус у нас до момента, от тях в болница са 301 души. 39 са новите положителни проби за последното денонощие. В София има 11 случая, от които 4-ма са в болница. Във Видин - 11 души, Пловдив - 4, Кюстендил - 4, Сливен - 2, Пазарджик - 2. В Плевен, Благоевград, Габрово, Хасково и Ямбол - по 1 нов случай. Това стана ясна на брифинг на Националния оперативен щаб.

Има два нови случая на заразени деца - момиче на 16 години от Благоевград и 15-годишно момче в Хасково. И три нови случая на заразени от медицинския персонал

Двама души са починали през последното денонощие. Те са от Видин - жена на 77 години и мъж на 72 години, като и двамата са били с редица придружаващи заболявания. Така жертвите на коронавирус в страната стават 58 души, уточни председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

222 души са излекуваните пациенти до момента. 

5312 е броят на тестовете, които са направени за изминалата седмица.

Над 3 милиона са вече заразените с коронавирус по света

Относно това дали ще се отбележи 6 май, ген, Мутафчийски заяви, че няма да има провеждане на празника по начина, по който се е провеждал преди.

"По този въпрос не сме имали никакви разногласия с Министерство на отбраната", каза той.

"Появиха се идеи във военните училища, курсантите не са напуснали училищата, да се съберат блокове и да проведат строй. Но по мое мнение не е удачно това. Ще има обаче форма на отбелязване. Има какво да покаже българската армия за своите успехи, включително ВМА, така че празникът ще бъде нетрадиционно отбелязан", каза той и категорично заяви: "Парад за 6 май няма да има".

След падане на забраната: Първа разходка в парка за много семейства (СНИМКИ)

По повод падането на забраната за разходка в парковете, но при много строги изисквания, от щаба заявиха, че до момента няма констатирани сериозни проблеми.

"Организацията в Южния парк, например, е много добра, вътре имаше майки с деца в определената възраст, не се наблюдаваше никакво струпване. Ако продължи в същия вид, не виждаме причина да не се премине в бъдеще към подобни мерки", коментира ген. Мутафчийски.

Махнаха КПП-тата на „Факултета“ и „Филиповци“

"КПП-тата на "Факултета" и "Филиповци" са свалени. Стана ясно, че имаме 30 пациенти хоспитализирани от тези квартали. Това фокусира вниманието на Столична РЗИ в тези два квартала. Констатира се, че броят на контактните от първи ред е по-голям. От 16 до 24 април в двата квартала започнаха проучвания и тестове. За този период бяха направени над 1 000 теста, бяха взети 52 проби за PCR, 17 от които са положителни, констатираха се около 12 семейни огнища", обяви началникът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Той разясни, че в огнищата в тези квартали вече са взети мерки и допълни, че фамилният характер е позволил процеса на заразяване да се контролира с тенденция към намаляване и ограничаване и обясни, че в останалите квартали в София има дифузно разпространение на заболеваемостта.

"В тях семейните огнища не са така близо разположение. В момента РЗИ-София анализира коя друга таргетна група ще се обхване, за да се направи анализ", допълни Пенчев.