350 евро за шофьорски курс след Нова година?
350 евро за шофьорски курс след Нова година? / netinfo

„350 евро може да стане шофьорският курс след 1 януари”, прогнозира Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Йонко Иванов съобщи, че работна група е изготвила нова наредба, която регламентира обучението на водачи на моторни превозни средства и изпитите за шофьорска книжка. Наредбата е подписана от девет браншови организации и преди месец е дадена за подпис на министрите на транспорта и на образованието.

„В момента цари пълен хаос”, твърди Иванов и за това в наредбата има редица предложения. Едно от тях е въвеждането на понятието „автоучилище”, както и регистър на инструкторите, въвеждане на мултимедийно обучение с разиграване на конкретни ситуации, в които могат да попаднат бъдещите шофьори: До момента обучението се извършваше с една показалка, с една шапка на милиционера от 50-те години и преподавателя се въртеше на пети, за да показва сигналите на регулировчика”.

В Европа според Иванов силен акцент при курсовете се поставя и върху икономичното и екосъобразно шофиране.

В наредбата се предвижда още увеличаване на часовете по теория и практика от 24 на 32, както и изискване към кандидат-шофьорите за минимум завършен 8 клас. Инструкторите настояват още за нощно и магистрално каране, а самите преподаватели да минават на обучение на всеки 4 години. Изпитващите пък на всеки две години.