35 млн. лева дала държавата за ремонти на православни храмове
35 млн. лева дала държавата за ремонти на православни храмове / cнимкa: svetogorie.com
35 млн. лева дала държавата за ремонти на православни храмове
19330
35 млн. лева дала държавата за ремонти на православни храмове
  • 35 млн. лева дала държавата за ремонти на православни храмове

През последните три и половина години държавата много целенасочено инвестира значими целеви ресурси във възстановяването на православните храмове и манастири в България. Предоставените за целта средства са в размер на 35 млн. лева. Това каза премиерът Сергей Станишев при посещението си в църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци.

На освещаването на манастирската камбана, за която Министерския съвет е предоставил 300 000 лева, освен министър-председателят присъстваха още земеделският министър Валери Цветанов и председателят на инициативният комитет за възстановяване на манастира Нихат Кабил.

Църковният ритуал по водосвета и отбелязването на деня на Свети цар Борис Покръстител бе отслужен от благословения за церемонията от патриарх Максим епископ Константин, игуменът на Роженския манастир йеромонах Серафим и домакина на Гигинския манастир архимандрит Евгени.

Светата обител възстановена преди близо 200 години след няколко разрушения, археологическите находки в региона датират от 9-10 век. Във възстановяването на манастира и новото строителство са вложени 800 000 лева.