35% достигна избирателната активност в Сандански
35% достигна избирателната активност в Сандански / netinfo

Близо 35% достигна избирателната активност в Сандански. Над 50 % са гласувалите в село Петрово, където освен общински съветници избират и кмет. Водеща политическа партия е сигнализирала, че в една от секциите, намираща се в района на градската баня, изборният ден е започнал с пълни урни, което е в абсолютно противоречие със закона. След сигнала книжата са описани и изборният процес е продължил нормално.

Повече от 2600 души от близо 6000 души, имащи право на глас, са участвали в повторния местен вот във врачанското село Роман. Подадени са две жалби. Едната е за прозрачна бюлетина като същият сигнал е бил подаден и на миналите избори. Втората е от представители на политическа партия, които не са допуснати в секционна избирателна комисия. Те настоявали за това, въпреки че нямат кандидат на тези избори. И двете жалби са били отхвърлени от Общинската избирателна комисия.

Три анонимни сигнала за купуване на гласове са постъпили на горещите полицейски линии в Сандански. Това съобщи за Дарик комисар Константин Титянов, директор на ОДП – Благоевград, който ръководи в Сандански над 200 униформени и цивилни полицаи, които следят за реда в изборния ден.

След получаване на сигналите на посочените места са изпратени полицейски служители, но конкретни хора, които да купуват или продават гласове не са установени.

46,6% е избирателната активност към 12 часа на частичните избори за кмет в сливенското село Чокоба, съобщи пред Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Лидия Атанасова. До обяд са гласували 200 човека от 429 души, имащи право на глас.

Изборният ден е започнал нормално, към момента няма жалби и проблеми. Гласуването се провежда в 163-та избирателна секция.

В края на октомври миналата година изборите в Чокоба бяха спечелени от Кольо Колев, който бе подкрепен от БСП. Той имаше само с един глас повече от Калина Славова, която бе представител на партия „Ред, Законност и Справедливост”. Административният съд обяви за недействителен избора за кмет на селото на 26 октомври 2007 година.

СИК обявява избор с 50 на сто, вместо 50 плюс един глас. Президентът Георги Първанов издаде указ за провеждане на нов избор за кмет в сливенското село Чокоба.