35 000 военноинвалиди и военнопострадали влизат в регистър на МО
35 000 военноинвалиди и военнопострадали влизат в регистър на МО / netinfo

Около 35 000 военноинвалиди и военнопострадали се очаква да бъдат записани в Централен регистър към Министерство на отбраната. Той трябва да е готов в началото на месец март. Това съобщи Николай Икономов от дирекция „Кадрова политика” във военното министерство.

Целта на регистъра е установяване на броя на военноинвалидите и военнопострадалите, за да могат всички те да ползват законните си преференции, например лечение в здравните заведения на Министерство на отбраната или почивка в базите на ведомството срещу 75% отстъпка. В момента военното министерство има информация само за 9500 военноинвалиди с над 50% увреждания, защото те са в базата-данни на Националния осигурителен институт. В бъдещия регистър към министерството ще бъдат вписани всички останали с намалено трудоспособност под 50%, военнопострадалите и кадрови военослужещи с увредено здраве.

Военнопострадали са семействата на загинали военни по време на служба, на загинали военноинвалиди, на живи военноинвалиди и на пострадали кадрови войници в мирно време или при мисии зад граница. Военнопострадали не се водят съпругите, които са сключили повторен брак след смъртта на съпруг-военноинвалид, както и децата от първи брак, независимо дали вторият съпруг е военноинвалид. Заявления за вписване в регистъра се подават в десетдневен срок считано от днес.

По новата Наредба за лекарствата на военноинвалидите и военнопострадалите за инвалидност над 50% лекарствата ще са на 75% за сметка на държавния бюджет, а за увреждания под 50% пострадалите ще плащат половина от цената на лекарствените продукти. Включените в регистъра на министерството ще получат книжки за военноинвалид и военнопострадал, срещу които ще ползва различните преференции.