3000 лв. гаранция на Друмев наложи Aпелативният съд
3000 лв. гаранция на Друмев наложи Aпелативният съд / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Софийският апелативен съд наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева на бившия директор на Държавен фонд „Земеделие” Асен Друмев. Миналата седмица Софийският градски съд пусна Друмев без да му наложи мярка. Той бе задържан на 10 ноември, като му бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване и престъпление по служба.

Магистратите счетоха, че не са налице доказателства, които ясно да потвърждават вината на Друмев. Засега основанията за задържането му са били на базата на свидетелските показания на бившия заместник-директор на фонда Владимир Карамишев. Според прокуратурата от злоупотребите със средства по програма САПАРД са нанесли щети на държавата в размер на над 618 милиона лева.

Асен Друмев беше категоричен, че не извършил престъпление с европейските пари, а задържането му най-вероятно е свързано с генералния директор на Европейската служба за борба с финансовите измами Франц-Херман Брюнер.

„Доколкото разбрах, не съм обвинен нито за присвояване, нито за нанесена щета. Съдът приема, че доказателствата, заради които ми е наложена мярката, се базират на противоречиви свидетелски показания на двама души. Не са приведени други, доказателства от прокуратурата няма, нито документи, нито каквото друго е необходимо. Може би няма проект, по който изплатената субсидия да се покрива с това, което е по сключения договор. Ако е така, излиза, че дори при 1 лев намаление ние трябва да се откажем или ако сме платили, да ги направим изискуеми абсолютно за всички одобрени проекти. Тогава какво става с програма САПАРД”, коментира Друмев.