300 перничани могат да останат без покрив през зимата
300 перничани могат да останат без покрив през зимата / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
300 перничани могат да останат без покрив през зимата
55781
300 перничани могат да останат без покрив през зимата
  • 300 перничани могат да останат без покрив през зимата

Около 300 перничани, чиито къщи пострадаха по време на земетресението на 22 май, могат да останат без покрив през зимата. За това алармира кметът на общината Росица Янакиева. Причината за това е бавната работа на комисията за бедствия и аварии, която трябва да одобри предоставянето на средства на гражданите, разрушени частично или изцяло от бедствието. Заради мудността й четири училища и няколко детски градини ще останат затворени. Децата ще бъдат прехвърлени в други учебни заведения, каза кметът.

Ремонтите на обществените и жилищни сгради в Перник, пострадали от земетресението, се бавят, тъй като бюджетът на комисията е изхарчен на 85%. Това заяви кметът на общината Росица Янакиева: „Ние практически нямаме възможност да посрещнем този есенно-зимен сезон, за започване на учебната година, съвместявайки по няколко училища в една сграда, съвместявайки по няколко детски градини, с увеличен обем на присъствието в дадена група. Факт е, че не малко хора ще останат на улицата. През последните дни след земетресението на база на огледите, които сме направили, аз вече съм подписала 164 заповеди за пълно или частично разрушаване на домове на перничани. Започна разрушаването на държавния сграден жилищен фонд, собственост на „Мини Перник" в ликвидация. Вече хората стоят ред общината, държат малки деца на ръце и питат къде да отидат".

Депутатът от БСП Ангел Найденов представи данни за бавната работа на комисията за бедствия и аварии: „Броят на подписките, които са разгледани за причинените щети по частните домове - 288 от постъпили около 2700, тоест 10%, са удовлетворени молбите на 194 домакинства при 94 отказа. Една трета са средствата, тоест около 3,3 млн. лева при необходими около 9,5 млн. за възстановителни работи по общинските обществени сгради".

Червените ще поискат Сметната палата да провери как са разходвани средствата от фонда.