/ iStock/Getty Images
2 години и 4 месеца ще лежи в затвора 21-годишният Георги Генчев. Когато бе на 18 години младежът катастрофира на връщане от Пловдив, а неговият приятел Никола на 15 години загина. 

Към този момент Георги от Съединение имал книжка едва от 18 дни.

Повдигнаха обвинение на 18-годишния шофьор, причинил катастрофата край Царацово

Делото протече при съкратено съдебно следствие, а младият мъж призна вината и плачеше в съдебната зала.

"Загубих приятел, още го преживявам, моите съболезнования към близките на Ники, много съжалявам", каза той и в последната си дума помоли само да не влиза в затвора. Присъдата обаче е ефективна и той вече е в затвора, пише 24 часа.

Генчев се сдобил със свидетелство за управление на 25 октомври 2021 г. и веднага започнал да пътува до Пловдив със своя приятел да ядат гироси. После обяснявали на познатите си в Съединение колко са хубави и така вечерта на 12 ноември четири непълнолетни момчета се качили с Генчев в колата на брат му и потеглили към Пловдив.

На връщане вече било тъмно, но пътят бил сух, а настилката в добро състояние. Младежът шофирал с 90-100 км/час. В района на с. Царацово автомобилът започнал да криволичи, но той не направил опит да спре и колата излязла от платното. Ударила се първо в трактор, който бил до намиращата се в съседство лаборатория, после и в оградата на постройката. След това автомобилът се завъртял във въздуха и преди да се приземи, от него изпаднал загиналият Никола и се блъснал в бетонната ограда.

Тийнейджърът починал на място от тежката черепно-мозъчна травма. Едно от другите момчета в колата било със счупена лопатка, другите се разминали с по-леки наранявания.

Пловдивският окръжен съд даде на шофьора 2 години и 4 месеца условно, втората инстанция запази този срок, но постанови наказанието да се изтърпи в затвора. Близките на загиналото момче настояваха за 7 години затвор, а Георги Генчев поиска условна присъда.

В крайна сметка Върховният касационен съд отхвърли и двете искания и потвърди решението на втората инстанция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня