30 лева глоба за умряло куче в Пловдив
30 лева глоба за умряло куче в Пловдив / Sofia Photo Agency, архив

30 лева е глобата за собствениците на починали кучета, които не са уведомили местната администрация в Пловдив да отпише животното от регистъра. Това заяви за Дарик главният еколог на Общината Стефан Шилев.

Той припомни, че всички, които все още не са регистрирали в районната администрация своя домашен любимец и не са заплатили таксата „куче", трябва да направят това до края на март.

Справка от общинския Електронен регистър на домашните кучета сочи, че до края на март тази година такса за притежаване на куче трябва да бъде заплатена за над 2300 вече регистрирани животни.

От миналата година има 400 регистрирани кучета, за които все още не е платен данък. Пропусналите да заплатят дължимата такса за предходни години, сега ще заплатят по 50 лв. за всяка пропусната година.

На глоба от 30 лв. подлежат тези собственици на домашни кучета, които не са декларирали и регистрирали в администрацията своите домашни кучета в срок 7 работни дни от придобиването им или от издаването на ветеринарномедицинския паспорт на животното.

За липса на идентификация на домашното куче, поставена от ветеринарен лекар, собственикът ще бъде санкциониран с 50 до 200 лв.

Собствениците на вече регистрирани домашни кучета, които все още не са поставили микрочип на своя любимец, могат да се възползват от продължаващата кампания по предоставяне на безплатни микрочипове.

Други новини от Пловдив