/ МВР
Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отправи искрени пожелания към служителите на главната дирекция.

Публикуваме пълния текст на поздравителния адрес:
 
"Уважаеми колеги,

Приемете от мое име, от името на политическото и професионалното ръководство на МВР искрени поздравления за 30-годишнината от създаването на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Поздравявам Ви за постигнатите резултати, за доведените до край разследвания, за приноса в знакови международни операции и пожелавам успех в предстоящата работа!

През годините извървяхте нелекия път на утвърждаване, на промени и обновяване, натрупахте опит и изградихте една свързана общност, която пази своята неотменната мисия – служба в името на закона и на обществото.

Работата Ви е натоварена с големи обществени очаквания. Сложни за разкриване и разследване престъпления, кибератаки и терористични заплахи, престъпления срещу авторското право и срещу културно-исторически ценности, наркотрафик, пране и фалшифициране на пари - това са само част от предизвикателствата, пред които се изправяте ежедневно.

Всички те отдавна не познават граници, а съществуването им се подхранва от глобални кризи - икономически, политически, социални, дори от новото изпитание за света – пандемията от COVID-19.

Отговорът на правоохранителните служби изисква коректно партньорство със сродните международни структури и отстояване на достойна позиция в европейското семейство.

Благодаря Ви за амбицията да утвърждавате авторитета на ГДБОП и МВР и за енергията да служите вярно на страната на доброто! Честит празник!", се казва в поздравителния адрес на Христо Терзийски.
 
Във видеобръщение изпълнителният директор на ЕВРОПОЛ Катрин Де Бол честити 30-годишния юбилей на главната дирекция и оценява високо приноса на служителите в проведените международни операции.

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” е създадена на 13 февруари 1991 г. като Централна служба за борба с организираната престъпност в МВР /ЦСБОП/. Към онзи момент служби с подобни функции и компетентности съществуват в САЩ и Великобритания.

Преструктурирана е през 1997 г. в Национална служба към МВР /НСБОП/, а през 2008 г. - в Дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност” към Главна дирекция „Криминална полиция”.

През 2010 г. е възстановена отново като Главна дирекция към МВР /ГДБОП/. Лятото на 2013 г. службата преминава с всичките си активи и пасиви в структурата на Държавната агенция "Национална сигурност"/ДАНС/. От  месец февруари 2015 г., след изменения в Закона за МВР, главната дирекция отново е част от структурата на Министерството на вътрешните работи.