3.8 млн. за щетите от пороя в област Благоевград
3.8 млн. за щетите от пороя в област Благоевград / netinfo

3 800 000 лв. ще отпусне постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии на общините в Благоевградска област. Това заяви в Благоевград на среща с кметове министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Със средствата ще бъдат възстановени част от нанесените от наводненията щети в региона. По един проект от всяка община ще бъде финансиран.

Най-голяма сума получава община Гърмен за обходен път с. Осеново - с. Рибново. 1.61 млн. лв. ще бъдат инвестирани за рехабилитация на пътя с. Брежани - с. Ракитно - с. Сенокос в община Симитли.

От началото на годината за възстановяване на щетите в региона комисията е отпуснала 2.100 млн. лв., а през 2005 г. - 3.700 млн. лв.

Комисията предоставя средства за справяне с възникнали бедствия и аварии. Кметовете да не гледат на министерството като резервен бюджет на общините, заяви министър Етем.

Общинските управници да се научат да изготвят качествени проекти, за да може от следващата година, след евентуалното ни приемане в ЕС, да бъдат финансирани повече проекти от еврофондовете, призова Емел Етем.